ZALOGUJ SIĘ DO SWOJEGO KONTA, BY MIEĆ DOSTĘP DO RÓŻNYCH OPCJI

ZAPOMNIAŁEŚ HASŁA?

ZAPOMNIAŁEŚ LOGINU I HASŁA?

WRÓĆ, STÓJ, JUŻ PAMIĘTAM!
Masz pytania? Zadzwoń: 502 420 403 lub 512 111 199
  • ZALOGUJ
POLGRILL
  • Strona główna
  • Grille
    • Nasze marki
      • Grille Broil King
        • Seria Baron
        • Seria Imperial
        • Seria Monarch
        • Seria Regal
        • Seria Royal
        • Seria Signet
        • Seria GEM, BK, Porta Chef
        • Seria Crown
        • Seria do zabudowy
      • Grille Napoleon
        • Seria Freestyle Napoleon
        • Seria Prestige PRO Napoleon
        • Seria Prestige
        • Seria Rouge
        • Seria Rouge PRO
        • Seria Rogue PRO S
        • Seria Rouge SE
        • Seria Travel Q
        • Seria Legend
      • Grille Broil King na pellet
      • Grille Landmann
        • Seria Ardor
        • Seria Avalon
        • Seria Miton
        • Seria Triton
        • Seria Rexon
        • Seria kompaktowe
      • Grille Campingaz
    • Grille gazowe
      • Duże grille gazowe
      • Średnie grille gazowe
      • Małe grille gazowe
    • Grille elektryczne
    • Grille na pellet
    • Grille ceramiczne
      • Big Green Egg
        • Grille Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Akcesoria Big Green Egg
        • Pokrowce Big Green Egg
        • Dodatkowe wyposażenie
      • Broil King KEG Kamado
      • Big Green Egg
      • Berghoff
      • Monolith
      • Landmann
    • Grille do zabudowy
    • Grille ogrodowe
  • Akcesoria do grilla
    • Akcesoria Broil King
      • Pokrowce Broil King
      • Obsługa i czyszczenie
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Rękawice maty tacki spray
      • Kosze brytfanny deski pizza
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Broil King
      • Akcesoria Premium
    • Akcesoria Napoleon
      • Pokrowce Napoleon
      • Rożna Kosze Półki
      • Żeliwne płyty i naczynia
      • Brytfanny Stojaki Deski Pizza
      • Obsługa i czyszczenie grilla
      • Rękawice Maty Tacki
      • Termometry lampki wędzarki
      • Gadżety do grillowania Napoleon
      • Akcesoria PRO
    • Acesoria do grilla GrillPro
    • Akcesoria Landmann
      • Akcesoria
      • Pokrowce do grilla Landmann
    • Akcesoria KEG
    • Akcesoria Big Green Egg
      • Dodatkowe wyposażenie
      • Akcesoria Big Green Egg
    • Części zamienne do grilla
    • Termometry
  • Wędzarnie domowe
    • Wędzarnie domowe
      • Bradley Smoker
      • Borniak
      • Muurikka
      • Helia Smoker
      • Broil King
      • Landmann
    • Akcesoria do wędzenia
      • Akcesoria do wędzenia Bradley
      • Akcesoria do wędzenia Borniak
      • Akcesoria do wędzenia Broil King
      • Akcesoria do wędzenia Lanmann
  • Parasole grzewcze
  • O grillach
    • Wszystko o grillach
    • Przepisy na grilla
    • Przepisy na wędzarnie
  • Kontakt
  • MÓJ KOSZYK
    Nie ma tu nic. Może dodasz jakiś produkt?
Jak się przygotować do sezonu grillowego
sobota, 23 stycznia 2021 / Opublikowane w Lifestyle

Jak się przygotować do sezonu grillowego?

Wielu z nas tuż po Nowym Roku snuje plany o wiośnie. Jesteśmy jej spragnieni, chcemy słońca, ciepła, spotkań towarzyskich. Sezon wiosenny rozpoczyna oczywiście sezon grillowania- nie warto przygotowań do tego sezonu zostawiać na ostatnią chwilę, a wręcz przeciwnie- warto już teraz zacząć niespieszne przygotowania. Jakie?

Jaki grill będzie najlepszy?

Przygotowania do sezonu grillowego podzielny na dwie kategorie- dla tych, którzy dopiero stoją przed zakupem grilla i dla tych, którzy grille mają i muszą je ewentualnie odkurzyć.

Stojąc przed wyborem grilla stoimy przed prawdziwym wyzwaniem- na rynku jest dostępnych tak wiele opcji, że sami gubimy się w tym, co może być dla nas odpowiednie, jeśli idzie o sprzęt. Najogólniejszy podział to podział na grille gazowe, węglowe i oczywiście elektryczne. Ale nie tylko stosowane w danym grillu paliwo odróżnia poszczególne urządzenia od siebie- grille są dostępne także w różnych kształtach, wśród których wyróżnić można grille kuliste, cylindryczne, prostokątne, owalne stołowe, a także grille z pokrywą lub bez. Kształt to jednak kwestia drugorzędna i to jaki kształt wybierzemy zależy już od naszych preferencji estetycznych.

Grill węglowy jest oczywiście najbardziej tradycyjnym rodzajem grilla. To świetny wybór dla tych, którzy lubią prawdziwy klimat grillowania- z ogniem, dymem, zapachami. Ale na tym zalety się najczęściej kończą- do wad grilla węglowego zaliczyć można to, iż jego rozpalanie jest często mozolne, zawsze trzeba dbać o brykiet do rozpalania, a podczas grillowania pilnować wielkości płomienia i podtrzymywać żar. Po grillowaniu trzeba także posprzątać popiół. Niemniej jednak potrawy grillowane na węglu są aromatyczne i kojarzą się jednoznacznie z wiosenno- letnim wypoczynkiem z rodziną i przyjaciółmi.

Grill gazowy to forma grilla, która coraz śmielej wypiera grille węglowe. Do zalet grilla gazowego zaliczyć można to, iż grillowanie na nim jest najtańszą opcją, choć sama inwestycja jego kupna jest większa niż w przypadku grilla węglowego. Grillowanie jest jednak nie tylko tańsze, ale i prostsze- odpowiedni poziom temperatury osiąga się przez podkręcenie pokręteł jak w kuchence gazowej. Grillowane na gazie potrawy są soczyste i równomiernie wysmażone.

Grill elektryczny to idealna opcja dla tych, którzy lubią grillować wszędzie tam, gdzie są- w ogrodzie, ale i na tarasie, na balkonie, a nawet w domu. Smażenie odbywa się w tym przypadku bez dymu i bez ognia, nic nie przywiera, potrawy są zdrowe, a sam grill jest niezwykle łatwy w obsłudze.

Szykując się do sezonu grillowego warto więc przejrzeć ofertę najlepszych producentów i wybrać grill, jaki najlepiej odpowie naszym oczekiwaniom.

Mam już grilla

Jeśli odpowiednio przechowujemy grilla, przed rozpoczęciem sezonu grillowego wystarczy go wyjąć z pokrowca i wytrzeć jak najdokładniej miękką ściereczką z mikrofibry. Wystarczy ciepła woda, choć na rynku dostępne są także odpowiednie płyny czyszcząco- nabłyszczające do sprzętu grillowego. Jeśli mamy choć cień podejrzenia, iż do grilla mogły dostać się szkodniki- np. myszy czy inne gryzonie- warto go zdezynfekować, a nazywa się to fachowo pirolizą, czyli wypalaniem grilla. By wykonać pirolizę trzeba rozgrzać urządzenie do 300 stopni- gdy temperatura spadnie do około 150 stopni można będzie wyszczotkować ruszt, usunąć pozostałe zabrudzenia, a także mamy wtedy pewność, iż sprzęt jest odpowiednio zdezynfekowany. Ruszt możemy dodatkowo zabezpieczyć smarując go pędzelkiem zanurzonym uprzednio w oleju o wysokim punkcie dymienia- np. w oleju ryżowym.

Co możesz przeczytać jeszcze

Wędzarnie domowe
Grill Gazowy Broil King Baron 440 - Polgrill
Nowy grill Broil King 2015
pro-665-taras-polgrill-dealer-napoleon-grills
Napoleon — grill, który gwarantuje niezależność spożywczą!

Najczęściej czytane

  • Polgrill-grill-crown-pellet-500-pellet-broil-king-life

    Grille Broil King pellet. Gdy grillowanie pachnie drewnem?

  • Polgrill-grill-regal-Q590-685283PL-Rotis-Chicken-jpg

    Grille gazowe Broil King 2025: Technologia, styl i ekologia w ogniu króla

  • Grille Broil King – Wybierz Serię Odpowiednią dla Siebie

  • grill-gazowy-rogue-425SB-napoleon-polgrill

    Grille gazowe Napoleon i Broil King do 4 tys. zł – idealny wybór na sezon grillowy!

  • polgrill-grill-elektryczny-napoleon-travelq-pro285ex-electric-na-wózku-nożycowym-5

    Grille elektryczne Napoleon Rogue 365 Electric i TravelQ PRO 285 Electric – nowe oblicze grillowania

  • 814153PL-grill-gazowy-gem-310-broil-king-polgrill-warszawa5

    Tani, dobry, niezawodny grill gazowy. Broil King Gem 310 czy BK 310?

  • Polgrill-grill-Baron-490-shadow-broilking

    Nowe grille Broil King z serii Baron i Crown w wersji Shadow – elegancja i moc w czerni

logo polgrill.pl

Więcej na polgrill.pl

  • Ogólne warunki sprzedaży
  • Polityka prywatności
  • Moje konto
  • Nasze dane
  • Nasze stoiska
  • Kontakt
Kontakt telefoniczny:
  • 502 420 403
  • 512 111 199
  • 797 648 684
Email: biuro@polgrill.pl
Godziny otwarcia:
pon. pt.: 09:00 – 17:00
sob.: 10:00 – 15:00
ndz: Nieczynne
Adres sklepu i serwisu PolGrill:
PolGrill - Grille gazowe, elektryczne, wędzarnie
ul.Wschodnia 18, 05-500 Chyliczki k/Piaseczna
  • DOŁĄCZ DO NAS!
POLGRILL

© 2015 - 2025 PolGrill™. Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja 3WCREATOR
Kopiowanie treści (w tym zdjęć) bez pisemnego zezwolenia zabronione.

GÓRA