Wielu z nas tuż po Nowym Roku snuje plany o wiośnie. Jesteśmy jej spragnieni, chcemy słońca, ciepła, spotkań towarzyskich. Sezon wiosenny rozpoczyna oczywiście sezon grillowania- nie warto przygotowań do tego sezonu zostawiać na ostatnią chwilę, a wręcz przeciwnie- warto już teraz zacząć niespieszne przygotowania. Jakie?
Jaki grill będzie najlepszy?
Przygotowania do sezonu grillowego podzielny na dwie kategorie- dla tych, którzy dopiero stoją przed zakupem grilla i dla tych, którzy grille mają i muszą je ewentualnie odkurzyć.
Stojąc przed wyborem grilla stoimy przed prawdziwym wyzwaniem- na rynku jest dostępnych tak wiele opcji, że sami gubimy się w tym, co może być dla nas odpowiednie, jeśli idzie o sprzęt. Najogólniejszy podział to podział na grille gazowe, węglowe i oczywiście elektryczne. Ale nie tylko stosowane w danym grillu paliwo odróżnia poszczególne urządzenia od siebie- grille są dostępne także w różnych kształtach, wśród których wyróżnić można grille kuliste, cylindryczne, prostokątne, owalne stołowe, a także grille z pokrywą lub bez. Kształt to jednak kwestia drugorzędna i to jaki kształt wybierzemy zależy już od naszych preferencji estetycznych.
Grill węglowy jest oczywiście najbardziej tradycyjnym rodzajem grilla. To świetny wybór dla tych, którzy lubią prawdziwy klimat grillowania- z ogniem, dymem, zapachami. Ale na tym zalety się najczęściej kończą- do wad grilla węglowego zaliczyć można to, iż jego rozpalanie jest często mozolne, zawsze trzeba dbać o brykiet do rozpalania, a podczas grillowania pilnować wielkości płomienia i podtrzymywać żar. Po grillowaniu trzeba także posprzątać popiół. Niemniej jednak potrawy grillowane na węglu są aromatyczne i kojarzą się jednoznacznie z wiosenno- letnim wypoczynkiem z rodziną i przyjaciółmi.
Grill gazowy to forma grilla, która coraz śmielej wypiera grille węglowe. Do zalet grilla gazowego zaliczyć można to, iż grillowanie na nim jest najtańszą opcją, choć sama inwestycja jego kupna jest większa niż w przypadku grilla węglowego. Grillowanie jest jednak nie tylko tańsze, ale i prostsze- odpowiedni poziom temperatury osiąga się przez podkręcenie pokręteł jak w kuchence gazowej. Grillowane na gazie potrawy są soczyste i równomiernie wysmażone.
Grill elektryczny to idealna opcja dla tych, którzy lubią grillować wszędzie tam, gdzie są- w ogrodzie, ale i na tarasie, na balkonie, a nawet w domu. Smażenie odbywa się w tym przypadku bez dymu i bez ognia, nic nie przywiera, potrawy są zdrowe, a sam grill jest niezwykle łatwy w obsłudze.
Szykując się do sezonu grillowego warto więc przejrzeć ofertę najlepszych producentów i wybrać grill, jaki najlepiej odpowie naszym oczekiwaniom.
Mam już grilla
Jeśli odpowiednio przechowujemy grilla, przed rozpoczęciem sezonu grillowego wystarczy go wyjąć z pokrowca i wytrzeć jak najdokładniej miękką ściereczką z mikrofibry. Wystarczy ciepła woda, choć na rynku dostępne są także odpowiednie płyny czyszcząco- nabłyszczające do sprzętu grillowego. Jeśli mamy choć cień podejrzenia, iż do grilla mogły dostać się szkodniki- np. myszy czy inne gryzonie- warto go zdezynfekować, a nazywa się to fachowo pirolizą, czyli wypalaniem grilla. By wykonać pirolizę trzeba rozgrzać urządzenie do 300 stopni- gdy temperatura spadnie do około 150 stopni można będzie wyszczotkować ruszt, usunąć pozostałe zabrudzenia, a także mamy wtedy pewność, iż sprzęt jest odpowiednio zdezynfekowany. Ruszt możemy dodatkowo zabezpieczyć smarując go pędzelkiem zanurzonym uprzednio w oleju o wysokim punkcie dymienia- np. w oleju ryżowym.