Historia glinianych naczyń, które były wykorzystywane przez ludzi do przygotowania posiłków sięga tysięcy lat. Archeolodzy znajdują wypalane garnki do gotowania w każdej części świata, a najstarsze znaleziska datowane sprzed ponad 3000 lat zostały znalezione w Chinach. Okres ten uznano za początek dzisiejszej nowoczesnej technologii Kamado. Od tysięcy lat naczynia te wykonywane są z podobnych materiałów, chociaż kruchą glinę zastąpiły bardzo trwałe nowoczesne materiały ceramiczne. Nazwa „KAMADO” pochodząca z języka japońskiego i oznaczająca w wolnym tłumaczeniu „miejsce na kocioł gliniany”, stała się międzynarodowym oznaczeniem sposobu grillowania i wędzenia w grillach ceramicznych. Pierwsze grille ceramiczne powstały w USA po II wojnie światowej, a konstrukcja i materiały z jakich były wykonany są do dnia dzisiejszego ustawicznie ulepszane.
Nowoczesne grille i wędzarnie Kamado są dzisiaj wykonane z materiałów ceramicznych, w tym mieszanki wysokiej jakości materiałów ogniotrwałych, tradycyjnej terakoty, mieszanki glinki portlandzkiej i skruszonej skały lawy wulkanicznej. Powierzchnia zewnętrzna pokryta jest szkliwem ceramicznym nadającym wysoki połysk obudowie grilla. Konstrukcja grilla ceramicznego zapewnia bezpieczeństwo użytkowania, ponieważ jego zewnętrzna powierzchnia ceramiczna nie nagrzewa się tak jak w grillach stalowych, a skorupa kumuluje ciepło wewnątrz. Zastosowanie nowoczesnych materiałów zapewnia wyjątkową trwałość produktu i wytrzymałość na zmiany temperatur od -30 do ponad 400°C . Stwarza to możliwość wykorzystanie grilla ceramicznego o każdej porze roku, nawet w zimie. Opałem grilla jest węgiel drzewny lub brykiet, a ceramika w jakiej jest on spalany nadaje grillowanym potrawom naturalny aromat. Najbardziej popularne na świecie marki grilli ceramicznych to Big Green Egg, Monolith i Primo.