W ofercie firmy Broil King znajduje się aż jedenaście różnego rodzaju szczotek do czyszczenia grilla, jego rusztów, aromatyzerów i palników. To wyraz dbałości o przekazywany do użytkowania sprzęt. To też wskazówka, że czysty i zadbany grill będzie nie tylko długowieczny, ale także gotowy do pracy w każdej chwili. Firma Broil King zwraca uwagę, że szczotki to najważniejsze z akcesoriów dzięki, którym będziemy cieszyć się udanym grillowaniem za każdym razem. Musimy tylko prawidłowo używać ich zgodnie z przeznaczeniem i instrukcjami obsługi. W każdym z czterech zestawów do grillowania i czyszczenia, jakie znajdziemy w ofercie Broil King’a znajduje się dedykowana do czyszczenia elementów grilla szczotka.
Szczotki w zestawach
Zestawy Porta Chef, Imperial czy Baron standardowo posiadają przynajmniej jedną dedykowaną szczotkę. W zestawie Imperial jest to szczotka z wymienną nasadką. Posiada ona główkę wykonaną z włosia stali nierdzewnej. Jej duża powierzchnia umożliwia szybkie i dokładne wyczyszczenie rusztów grilla, a zamontowany chlapacz chroni czyszczącego przed opryskaniem tłuszczem i brudem. Mocna rękojeść z uchwytem do powieszenia na haczykach półki jest odporna na wysokie temperatury i nie nagrzewa się. Prawidłowo używana szczotka powinna służyć nam przez cały sezon. Gdyby jednak włosie zużyło się wcześniej, możemy w tej szczotce wymienić samą nasadkę i cieszyć się nową na kolejny sezon. Szczotka Imperial sprzedawana oddzielnie posiada dodatkową wymienną głowicę ze stalowym włosiem.
W zestawach Porta Chef i Baron znajdują się szczotki Baron. Mają one nico mniejsze rozmiarem główki z włosiem stalowym lub wymiennym włosiem ryżowym. Szeroki chlapacz ochroni przed odpryskami tłuszczu i resztek pożywienia. Długa rękojeść pozwala dotrzeć w każde miejsce grilla, nawet gdy jest jeszcze gorący.
Szczotki z włosiem z Palmy
Szczotka Broil King Baron sprzedawana oddzielnie posiada w zestawie dwie dodatkowe głowice wyposażone we włosie z palmy. Takie włosie jest delikatniejsze od stalowego, dzięki czemu nie rysuje czyszczonych powierzchni i nie uszkadza ich powłoki. Pamiętać jednak musimy, że możemy z niej korzystać w temperaturze nieprzekraczającej 232°C. Wyższa temperatura może spowodować spalenie włosia.
Takie same temperatury ograniczają użytkowanie Szerokiej Szczotki z włosiem z palmy. Jej duża szerokość ułatwia czyszczenie dużych powierzchni. Dzięki temu będzie idealna do czyszczenia rusztów grilla, płyt żeliwnych, a używając jej w pozycji pionowej również do czyszczenia przestrzeni bocznych pomiędzy rusztami.
Do czyszczenia wyjątkowo brudnych i zaniedbanych rusztów grilla gazowego najskuteczniejszą będzie Szczotka do rusztów Heavy Duty z włosiem z Palmy. Jest wyposażona w dużą głowicę czyszczącą i gumową osłonę przed pryskającymi podczas czyszczenia resztkami. Ma długą drewnianą rękojeść, dzięki czemu możemy jej używać nawet w gorącym jeszcze grillu. Graniczną temperaturą dla tej szczotki są 232°C, powyżej której włosie z palmy może ulec spaleniu. Główka szczotki zakończona jest drewnianym skrobakiem, którym również skutecznie możemy czyścić ruszty grilla.
Szerokie szczotki
Identyczną budowę i zastosowanie posiada kolejna Szeroka Szczotka Nylonowa. Czyścimy nią ruszty, płyty i przestrzenie między prętami rusztów. Jest ona jednak nylonowa, dlatego możemy jej używać, gdy grill jest już wyłączony, a jego temperatura nie przekracza 120°C by jej włosie nie uległo stopieniu.
Wysoka wydajność szerokich szczotek sprawia, że są one reprezentowane przez kolejną Szeroką szczotkę z włosiem ze stali szlachetnej. Ta najpopularniejsza szczotka, to podstawowe akcesorium do czyszczenia, będące często pierwszym wyborem każdego grillującego. Stalowe włosie umożliwia bez żadnych ograniczeń termicznych dokładne wyczyszczenie każdego zakamarka grilla, nawet gdy jest jeszcze gorący. Ustawiona pionowo dokładnie oczyści wszystkie powierzchnie rusztów, palniki i aromatyzery.
W grupie szerokich szczotek jest jeszcze Szczotka Cylindryczna GrillPro. Ma ona charakterystyczną główką wykonaną z jednego zawiniętego drutu ze stali szlachetnej. Dzięki temu jej zwarta główka będzie idealna do czyszczenia ostrych krawędzi grilla i rusztów. Zwinięty kilkukrotnie cylindrycznie drut szczotki wyłapuje resztki pożywienia z czyszczonych powierzchni.
Nowe specjalistyczne i skuteczne
Nowością wśród szczotek Broil King’a jest Lodowa Szczotka do Rusztów. To innowacyjne rozwiązanie polega na czyszczeniu gorących rusztów lodową główką szczotki. Rozgrzane żeliwne ruszty grilla w zetknięciu z lodem wytwarzają parę wodną, która wnika w pory rusztów i dokładnie je czyści. Usuwamy w ten sposób tłuszcz i pozostałości potraw nie uszkadzając powierzchni rusztów. Szczotka wyposażona jest w specjalną foremkę do zamrożenia trzech lodowych wkładów, które mocujemy w głowicy na końcu trzonu wykonanego ze stali szlachetnej.
Kolejnym bardzo wydajnym akcesorium do czyszczenia zabrudzonych rusztów grilla jest Szczotka Baron ze Sprężynkami. Elastyczne sprężynki umieszczone w głowicy rozchylają się i dopasowują do czyszczonej powierzchni. Wykonane ze stali szlachetnej sprężynki wyłapuję wszelkie zabrudzenia i pozostałości pożywienia z rusztów grilla. Głowica ze sprężynkami umieszczona jest na długiej rękojeści zakończonej uchwytem z logo Broil King. W zestawie znajduje się szczotka oraz dwie zapasowe głowice ze sprężynkami.
Czyste palniki = udane grillowanie
W zestawie Narzędzi do Konserwacji Palników znajdują się dwie specjalistyczne szczotki przeznaczone do czyszczenia palników tubowych w grillach Broil King. Jedna z nich to klasyczny wycior, czyli włosie umieszczone na elastycznym długim pręcie. Tą szczotką oczyścimy wewnętrzne ściany tuby palnika oraz znajdujące się na jego zakończeniu zwężki Venturiego. Zwężki odpowiedzialne są za prawidłowy dopływ mieszanki gazu do palników grilli gazowych, czyli za optymalną ich pracę. W zestawie jest też druga stalowa szczotka, którą czyścimy zewnętrzne części palnika. Wyposażona jest ona w krótką i wąską główkę, która idealnie oczyści nie tylko palnik, ale także inne trudno dostępne części wnętrza piekarnika grilla. Utrzymane w czystości palniki grilla to gwarancja prawidłowego przepływu gazu oraz pewność udanego grillowania a każdym razem.