Broil King, gwarancja i eksploatacja
Mimo doskonałej pogody panującej tegorocznej jesieni wielu z nas przymierza się już do zakończenia sezonu grillowania i szykuje miejsce dla swojego grilla w garażu, przydomowej komórce czy na tarasie. My oczywiście rekomendujemy całoroczne grillowanie, dlatego nie polecamy chowania grilla w trudno dostępne w okresie zimowym miejsca, lecz przechowywanie go tam gdzie jest możliwość szybkiego uruchomienia i grillowania również w zimie. Chcielibyśmy nakłonić wszystkich posiadaczy grilli gazowych do wydłużenia okresu grillowania o jesień i zimę, ponieważ każdy grill gazowy Broil King doskonale się do tego nadaje.
Jednak by nasz grill służył nam przez długie lata i był zawsze gotowy do użycia powinniśmy przynajmniej dwa razy w roku poddać go dokładnemu i gruntownemu oczyszczeniu. Oto kilka pożytecznych wskazówek, które polecamy Państwu do wykonania przy naszym Broil Kingu:
- Zapalamy wszystkie palniki naszego grilla i w temperaturze ok 250 0C wypalajmy przez ok 15 minut pozostałe na rusztach zanieczyszczenia organiczne. W wysokiej temperaturze pozbędziemy się resztek potraw, które przywierają do rusztów. Wysoka temperatura korzystnie wpływa również na oczyszczenie znajdujących się pod rusztem blach aromatyzerów, palnika, oraz dolnej części piekarnika.
- Opróżniamy znajdujący się pod piekarnikiem pojemnik, w którym gromadził się nadmiar powstałego podczas grillowania tłuszczu.
- Powstały w wyniku wypalania pył oraz resztki spalonych potraw usuwamy przy pomocy szczotki stalowej i szpachelki, czyszcząc dokładnie obie strony rusztów, aromatyzerów, palniki oraz dolną i górną część piekarnika.
- Wyjmujemy z grilla ruszty i aromatyzery, a zgromadzone w piekarniku pyły i zanieczyszczenia usuwamy przy pomocy domowego odkurzacza.
- Żeliwne ruszty grilla nie lubią wilgoci, dlatego powinniśmy je zabezpieczyć cienką warstwą oleju jadalnego i umieścić w suchym miejscu. Najlepiej je przechowywać w garażu lub w domu, gdzie przezimują w doskonałym stanie.
- Plastikowe półki i wózek z kołami myjemy letnią wodą z mydłem, a po wyschnięciu, możemy zabezpieczyć np. preparatem do czyszczenia kokpitów samochodowych.
- Stalowe części piekarnika, półki boczne oraz stalowe drzwi czyścimy przy pomocy dostępnych na rynku preparatów do czyszczenia wyrobów ze stali szlachetnej.
- Na okres zimowy zakręcamy butlę gazową, stanowiącą paliwo naszego grilla i odkręcamy z niej reduktor.
- Przykrywamy grill pokrowcem, spinamy rzepy pod półkami, aby nie podwiewał kurz i śnieg oraz ustawiamy go w dowolnym miejscu naszego ogrodu, tarasu czy patio, lub chowamy w garażu.
Tak oczyszczony grill będzie w każdym momencie gotowy do pracy i z pewnością będzie nam służył przez długie lata. Pamiętajmy, że we wszystkich grillach Broil King dożywotnią gwarancją jest objęty piekarnik grilla, a 5 letnią jego palniki, natomiast pozostałe elementy wyposażenia posiadają dwuletnią gwarancję.