Grille gazowe cieszą się coraz większą popularnością, a to dlatego, że mają wiele zalet- nie wytwarzają dymu podczas grillowania, potrawy są soczyste i równomiernie przygotowane, można ich bezpiecznie używać nawet przed młodsze osoby, oczywiście pod nadzorem rodzica- a to oczywiście tylko kilka głównych plusów. Jak smażyć mięsa, ryby, szaszłyki czy warzywa na grillu gazowym? Metody podstawowe są trzy- pośrednia, bezpośrednia oraz 50/50- którą wybrać? Podpowiadamy.
Metoda bezpośrednia przygotowywania potraw na grillu
Pierwsza metoda, czyli metoda bezpośrednia polega na położeniu mięsa, szaszłyka, ryby czy warzyw bezpośrednio na ruszcie, nad źródłem ognia- to najbardziej znana i rozpowszechniona metoda przyrządzania potraw z grilla. Świetnie przypieka dane jedzenie, pozwala uzyskać chrupiącą, smaczną skórkę w mięsie czy na rybie. Potrawy przyrządzane bezpośrednio nie muszą leżeć na ruszcie długo- zazwyczaj jest to do 20 minut. Metodą to ugrillujemy więc to, co jest stosunkowo łatwe do wysmażenia, a więc cienkie kawałki mięs, szaszłyki, burgery, steki, owoce morza, warzywa oraz owoce. Nie potrzebujemy ich długo trzymać nad źródłem ognia, jednak trzeba ten proces nadzorować, by jedzenie nam się nie spaliło.
By przygotować jedzenie metodą bezpośrednią trzeba nagrzać grilla gazowego do pożądanej temperatury, a następnie spryskać ruszt sprayem z tłuszczem, by go natłuścić i zapobiec przywieraniu potraw. Mięso, szaszłyki czy warzywa układamy kolejno bezpośrednio nad palnikami i zamykamy pokrywę grilla. Jedzenie będzie grillowało się około 20-25 minut, warto czuwać i chociaż raz je obrócić.
Pośrednia metoda grillowania
Jak się domyślamy pośrednia metoda będzie dotyczyła tego, iż nie kładziemy potraw bezpośrednio na ruszcie. Tak jest- jedzenie jest tu grillowane gorącym powietrzem jakie je otacza (metodę tą można porównać do pieczenia w piekarniku z funkcją termoobiegu). Potrawa grillowana metodą pośrednią znajduje się najczęściej w jakiejś brytfannie czy innym naczyniu a także na stojakach i wieszakach do grillowania, ewentualnie możemy także posłużyć się folią aluminiową. Potrawy nie musimy obracać, dobrze jest ją zwilżyć- np. marynatą czy oliwą z oliwek. Grillowanie pośrednie jest najlepszym sposobem na grillowanie żeberek, ryb, dużych kawałków mięsa (np. całego kurczaka), warzywa (ziemniaki, kukurydza w całości). To wszystko potrawy, które wymagają dłuższego przyrządzania- nawet dobiegającego do 1 godziny.
W celu przygotowania jedzenia metodą pośrednią na grillu gazowym należy rozgrzać grilla do wymaganej temperatury, a następnie położyć na nim jedzenie na stojaku, w brytfance lub w folii- nie robimy tego bezpośrednio nad palnikiem, ale trochę z boku rusztu. Najlepiej zamknąć pokrywę i cierpliwie czekać. By skórka na mięsie czy na rybie była chrupiąca, pod koniec grillowania można przełożyć kawałek mięsa bezpośrednio nad palnik na 203 minuty i gotowe.
Obie metody można także łączyć, co nazywa się grillowaniem 50/50. Metoda 50/50 to sposób na optymalne wykorzystanie dużego rusztu.