Wszystkich ceniących prostotę w wydaniu maxi zainteresują z pewnością dwa duże grille gazowe Broil King o podstawowym wyposażeniu. Są nimi Grill Gazowy Baron 520 i Grill gazowy Sovereign XL 420. Wykonane zostały zgodnie z najnowszymi trendami w dziedzinie grillowania i wyposażone w rewelacyjne palniki Dual-Tube™ Olbrzymią zaletą tych grilli są dwustronne żeliwne ruszty i bardzo solidne aromatyzery, dzięki którym palniki otrzymują niezawodną ochronę. Aromatyzery gwarantują też wyjątkowy smak potraw dzięki odparowywaniu nasyconych przyprawami soków w grillowanych mięs. Jest ich w piekarniku wystarczająco dużo, aby sprostać tym zadaniom.
Grill Broil King Sovereign xl 420 ma olbrzymią ogólną powierzchnię grillowania wynoszącą 6214 cm², na którą składają się żeliwne ruszty i półka górna. Będzie on doskonałym wyborem dla entuzjastów grillowania na przyjęciach dla dużej ilości osób. Cztery żeliwne ruszty możemy dowolnie konfigurować dzięki dodatkowym akcesoriom. Szczególnie polecamy dwustronną żeliwną płytę, którą możemy zamienić za jeden z rusztów. Dzięki temu bezpiecznie przygotujemy na grillu mniejsze kawałki mięsa, warzywa, rybę czy sery. Duża górna półka grilla Sovereign xl 420 przesuwa się nad ruszt podstawowy gdy zamykamy pokrywę. Przy jej otwarciu półka wysuwa się do tyłu umożliwiając dostęp do potraw grillowanych na rusztach poniżej. Grill jest wyposażony w dwa pojemniki na skapujące soki. Pamiętać należy, aby grill był prawidłowo wypoziomowany, dzięki czemu zapewnimy prawidłowy spływ soków do pojemników.
Podobnie grill gazowy Baron 520 dysponujący powierzchnią grillowania wynoszącą 5194 cm² zapewnia gotowość grillowania dla podobnej ilości gości. Grill wyposażony jest w pięć dwustronnych żeliwnych rusztów nad każdym z pięciu mocnych tubowych palników. Duża powierzchnia aromatyzerów znajdujących się nad palnikami gwarantuje doskonałe walory zapachowe i smakowe. Aromatyzery to także skuteczna ochrona palników oraz gwarancja równomiernego rozgrzewania grilla za każdym razem. Grill Broil King Baron 520 jest również gotowy do zastosowania dedykowane dwustronnej płyty żeliwnej, której powierzchnia jest równa dwóm rusztom. Doskonałym dopełnieniem gwarantującym jeszcze większą efektywność grillowania będzie dedykowany żeliwny wok. Jago wymiar idealnie wypełnia miejsce po jednym z rusztów. Po wyjęciu jednego z rusztów i aromatyzerów wok znajdzie się bezpośrednio na palnikiem, który zapewni odpowiednia temperaturę grillowanym w nim warzywom lub innym potrawom. Przygotowane potrawy na żeliwnym woku, będą uzupełnieniem grillowej uczty. Przy pomocy uchwytu uniwersalnego firmy Broil King możemy w każdym momencie grillowania wyjąć gorący wok by zamienić go na płytę żeliwną lub umieścić w tym miejscu ponownie aromatyzer i ruszt. Grill Baron 520 przy odpowiednim doposażeniu może stać się również doskonałym piecem do pizzy. W tym celu musimy zaopatrzyć się w dedykowany do grilla kamień do pizzy firmy Broil King, oraz łopatę do jego obsługi. Na rozgrzanym do temperatury 350 stopni kamieniu przygotujemy doskonałą pizzę w zaledwie 5-7 minut.
Jak widać zarówno Sovereign XL jak i Baron 520 przy odpowiednim wyposażeniu będą atrakcyjnymi rozwiązaniami i z pewnością znajdą zastosowanie w cateringu, agroturystyce i hotelarstwie.