Kanadyjska firma Bradley Smoker produkuje domowe wędzarnie, które z pewnością znajdą uznanie klientów. Zwolennicy domowego wędzenia, którzy stawiają pierwsze kroki w tej dziedzinie mają teraz do wyboru kilka bardzo ciekawych elektrycznych automatycznych wędzarni. Wędzarnie domowe Bradley Smoker Digital z cyfrowym sterowaniem różnią się wielkościami komór wędzarniczych. Ich pojemności to 70 lub 120 litrów, w których zmieścimy odpowiednio 10 lub 15 kg wsadu wędzarniczego. Podobne wielkości komór są proponowane w wędzarniach analogowych Bradley Smoker Original. W tych modelach sterujemy temperaturą samodzielnie obserwując termometr w drzwiach wędzarni i ustalając ją przy pomocy odpowiedniego pokrętła.
Niskie temperatury uzyskujemy stosując Adapter zimnego wędzenia firmy Bradley Smoker, który współpracuje ze wszystkimi wędzarniami firmy. Myślą przewodnią projektantów firmy Bradley było uniknięcie wzrostu temperatury w komorze wędzarniczej spowodowanej przez grzałkę generatora dymu. Grzałka ta powoduje wprawdzie nieznaczny wzrost temperatury, ale w niektórych przypadkach niewystarczający do zimnego wędzenia. Oddalenie grzałki brykietów od komory wędzenia znacznie obniża temperaturę wewnątrz komory wędzenia, dzięki czemu dym jest wychładzany w rurze łączącej urządzenia i doskonale nadaje się do zimnego wędzenia.
Bradley Smoker we wszystkich oferowanych wędzarniach produkuje dym ze specjalnie preparowanych brykietów wykonanych z wyselekcjonowanych zrębek drewna z drzew liściastych. Spalające się brykiety dają czysty, wolny od gazów, kwasów i żywic dym przenikający i konserwujący wędzone produkty. Proces wędzenia przebiega w izolowanych komorach przystosowanych do wędzenia zimnego lub dzięki zastosowaniu dodatkowych grzałek wędzenia na gorąco.
Aby wyprodukować zrębki drewna liściastego są one sprasowane w kontrolowanej wartości ciśnienia i gęstości. Dzięki temu są one wolne od powstających podczas spalania gazów, kwasów i żywic, które w tradycyjnych wędzarniach są powodem zniekształcenia smaku i jakości wędzonych produktów. Dym powstający podczas spalania brykietów Bradley Flavor Bisquettes jest 4 razy czyściejszy od dymów powstałych, w przypadku wędzenia za pomocą świeżego drewna. W wędzarniach Bradley Smoker pojedynczy brykiet jest spalany przez 20 minut produkując czysty dym z pięknym aromatem. Po spaleniu podajnik podaje następny brykiet, a spalony jest usuwany do miski z wodą znajdującej się w dolnej części komory wędzenia.