Oferta akcesoriów do grillowania prezentowanych przez producenta grillów gazowych kanadyjską firmę Broil King jest bardzo duża i niezwykle atrakcyjna. Każdy znajdzie tu coś ciekawego i niezbędnego do obsługi grilla i urozmaicenia przygotowywanych na rusztach potraw. Wśród ciekawych akcesoriów polecić możemy skrzynki do podwędzania zwane potocznie wędzarkami. Są one niezbędne szczególnie dla tych miłośników grillowania, którzy chcą wzbogacić smak i zapach grillowanych przez siebie potraw o dodatkowe walory smakowe i zapachowe.
Wędzarki to niewielkie stalowe lub żeliwne skrzyneczki z otworami i komorą, w której umieszczamy namoczone przez około godzinę zrębki szlachetnych drzew liściastych. Ustawiamy je na blachach aromatyzerów, bezpośrednio pod rusztami każdego z grilli Broil King. Palniki grilla podgrzewają znajdujące się wewnątrz zrębki, które zaczynają dymić czystym zapachowym dymem. Dym penetruje komorę piekarnika grilla, dzięki czemu potrawy znajdujące się na rusztach zostają nasycone wybranym zapachem drzewnym. Uzyskujemy w ten sposób efekt lekkiego podwędzenia, który nadaje potrawom wyśmienity smak i zapach.
Stalowa skrzynka do wędzenia Broil King
Szczególnie godną polecenia jest stalowa skrzynka do wędzenia (60190), która posiada dwie komory. Możemy więc jednocześnie umieścić w niej zrębki wędzarnicze oraz przygotowane wcześniej płyny z przyprawami. Płyny parują podczas grillowania i wzbogacają grillowane potrawy o dodatkowe walory smakowe. Spód skrzynki do wędzenia jest specjalnie wyprofilowany i dopasowany do aromatyzera, na którym ją umieszczamy. Dzięki przesuwanym uchwytom możemy regulować ilość dymu, który będzie się wydobywał ze skrzynki i kontrolować wielkość zadymienia.
Stalowa skrzynka Broil King
Inną nieco mniejszą jest jednokomorowa skrzynka do wędzenia Broil King (60185). Składa się ona z komory na zrębki wędzarnicze lub płyny oraz wieka z otworami. Podgrzewane na aromatyzerach parują lub dymią nasycając zapachem znajdujące się powyżej na rusztach potrawy.
Żeliwna skrzynka GrillPro
Polecamy również żeliwną skrzynkę do wędzenia firmy GrillPro (00150) spełniającą tą samą funkcję. Jest ona nieco mniejszych wymiarów, dlatego możemy ją umieścić na aromatyzerach lub bezpośrednio na rusztach grilla.
Stosując skrzynki do podwędzania, musimy pamiętać by palnik, nad którym je stawiamy, nie palił się pełnym mocnym płomieniem. Duży płomień i wysoka temperatura spowodują szybkie spalenie się zrębek lub błyskawiczne parowanie płynów. Aby uzyskać prawidłowy efekt, powinniśmy ustawić pokrętła palnika znajdującego się pod skrzynkami w pozycji minimum.
Aromat dymu, jaki uzyskujemy podczas stosowania skrzynek wędzarniczych, jest uzależniony, od rodzaju drzew, z którego pochodzą zrębki umieszczone w jej wnętrzu. Najpopularniejszymi są zrębki drzewa olchowego, nadające bogaty, wyraźny smak szczególnie grillowanej wieprzowinie i owocom morza. Zrębki drzewa mesquite i amerykańskiego orzecha (hickory) stosujemy do wzbogacania mięsa wołowego, natomiast jabłoń i wiśnia nadają łagodnego smaku grillowanym potrawom z drobiu i dziczyzny.