Sukces kucharza jest mierzony przede wszystkim smakiem przyrządzonych potraw. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak duże znaczenie ma dobór odpowiednich kompozycji smakowych.
Smak napojów ma ogromne znaczenie, ponieważ mogą one przełamywać, neutralizować lub uzupełniać walory serwowanego jedzenia. Do grilla dobrze pasuje piwo, jednak tylko niektóre jego gatunki współgrają z określonymi potrawami. Jeżeli Twoi goście nie przepadają za piwem, doskonałym dodatkiem może być wino. Nie wystarczy jednak przyjąć, zgodnie z ogólnie panującymi zasadami w kulinariach, że czerwone wino pasuje do czerwonych mięs, a białe wino do drobiu i ryb.
Pomożemy Ci drobnymi poradami, dobrać odpowiednie wino lub piwo do przyrządzanych na grillu potraw
Idealnym piwem do lekkich potraw, np. warzyw, ryb czy drobiu, jest piwo pszeniczne. Piwo to nie zdominuje łagodniejszych smaków i zapewni doskonałe uzupełnienie kompozycji posiłku. Doskonałym piwem do pizzy, zapiekanych kanapek czy zup będzie jasne niepasteryzowane. Wiele osób lubi przyrządzać potrawy z grilla na ostro; jeżeli i Ty do nich należysz, zaserwuj do takich posiłków piwa jasne. Jednak czym byłoby grillowanie bez naszych kiełbasek, hot-dogów czy hamburgerów. W tym przypadku najlepsze będzie tradycyjne piwo angielskie. Zawarty w piwie chmiel idealnie przebije się przez tłuszcz i zapewni orzeźwiający smak.
Jeżeli wolisz wino tak jak i Twoi goście, wybierz lekkie białe, które pasuje do większości potraw oraz złagodzi ich smak. Wino to będzie również pasować niemal do każdej pikantnej potrawy.
Dobór wina do pizzy jest nieco trudniejszy. Pizza wegetariańska będzie smakować znakomicie z czerwonym winem wytrawnym. Z kolei pizza ze składnikami mięsnymi, np. kiełbasą Pepperoni czy kurczakiem, świetnie ożywi czerwone półwytrawne wino.
Pamiętajcie, że pełny smak dobrych win doskonale podkreśli i uzupełni aromat grillowego mięsa, a najważniejsze, że nie ma żelaznych reguł i ścisłych zasad łączenia alkoholu z potrawami z grilla. Może i słusznie, bo każdy z Nas ma swoje upodobania.
Życzymy smacznego i udanego grillowania. PolGrill.