Grille Broil King produkowane w Północnoamerykańskich fabrykach możemy podzielić na dwa różne typy pod względem budowy piekarnika i usadowienia wewnętrznych półek. W każdym znajduje się po kilka modeli o różnej wielkości i wyposażeniu. Jednak różni jeden istotny szczegół. Jest nim budowa i sposób montowania górnej półki tzw. rusztu odkładczego. W grillach Broil King serii Crown, Baron, Regal i Imperial półka ta jest stosunkowo wąska i usytuowana powyżej rusztu w tylnej części piekarnika. W grillach Crown stalowe pręty półki poryte są spiekiem ceramicznym. W grillach Baron, Regal i Imperial półka wykonana jest z prętów wykonanych ze stali szlachetnej. Półki w tych modelach ustawiane są w specjalnych wgłębieniach, dlatego bardzo łatwo jest je wyjąć z grilla, gdy przygotowujemy się do grillowania na stojakach do drobiu, wieszakach, w woku, brytfannie czy koszach. Zawsze musimy też ją zdjąć, gdy będziemy grillowali potrawy używając rożna obrotowego.
Do czego służy górna półka
Zgodnie z zaleceniami producenta górną półkę wykorzystujemy do podtrzymywania temperatury potraw przygotowywanych na rusztach grilla. Gdy potrawa jest już gotowa, a spodziewamy się większej ilości gości, możemy przełożyć ją na górny ruszt. Zwalniamy w ten sposób miejsce na podstawowych rusztach, co pozwala przygotować kolejną porcję potraw. Górny ruszt jest też idealnym miejscem do grillowania warzyw, pieczenia ziemniaków czy podgrzania bułek do grillowanych burgerów. Można też grillować tu desery np. ananasy czy banany z miodem i cynamonem.
Półki zintegrowane z piekarnikiem
W grillach Broil King BK, GEM, Royal, Monarch i Signet górna pólka mocowana jest do dolnej misy piekarnika oraz do pokrywy grilla. Dzięki temu może być ona większa, a przy zamykaniu pokrywy półka wędruje nad główny ruszt. Otwierając pokrywę, półka przesuwa się do tyłu piekarnika, odsłaniając ruszt podstawowy. Ułatwia to dostęp do grillowanych na nim potraw. Półki w grillach BK 310, Gem 310 i Royal 320 wykonane są ze stalowych cienkich chromowanych pręcików. Półki w grillach Monarch i Signet wykonane są z grubych prętów i dodatkowo pokryte czarnym spiekiem ceramicznym.
Kiedy używać rynny ociekowej
Grillowanie dla większej liczby gości i używanie do tego również półki górnej może spowodować, że wytapiający się z potraw tłuszcz będzie podczas otwierania pokrywy skapywał na jej wewnętrzną obudowę. Wówczas po zamknięciu pokrywy może on skapywać również na podłoże z tyłu grilla. Aby tego uniknąć, powinniśmy ograniczyć główne grillowanie do rusztów żeliwnych. Wtedy działają wszystkie systemy odprowadzania tłuszczu do zbiornika pod grillem i ten problem nie występuje. Możemy także zakupić specjalnie wyprofilowana rynnę ociekową, która również wyeliminuje ten problem. Rynna taka jest bardzo prosta do montażu i obsługi. Zawieszamy ją na dolnej misie z tyłu piekarnika. Wykonana jest ze stali szlachetnej i wyposażona jest w uchwyt montażowy oraz misę na skapujące soki. Jej montaż nie wymaga żadnych dodatkowych narzędzi, a zdejmowanie jest równie proste. Korzystając z rynny, będziemy mieli pewność, że miejsce, w którym ustawimy grill będzie zawsze czyste.
Rynny ociekowe na plecy piekarnika dedykowane do modeli:
- Rynna do grillów Broil King Gem 310, Royal 320, Monarch (F530200G)
- Rynna do grillów Broil King Signet (F670200G)
- Rynna do grillów Sovereign (F675100G)