Zakup profesjonalnego grilla gazowego firmy Broil King® jest wystarczającym przedsięwzięciem, by grillować bez żadnych ograniczeń w pełnym wachlarzu temperatur. Jednak dla bardziej wymagających, szukających nowych kulinarnych wyzwań Broil King® proponuje rozszerzenie możliwości grillowania dzięki zastosowaniu elementów systemu „Do More”. Elementy tego systemu dopasowujemy do konkretnych modeli grilli Broil King. Dzięki temu możemy dowolnie konfigurować i personalizować wnętrze piekarnika grilla dostosowując je do wymagań, jakie stawiają przed nami nowe kulinarne wyzwania.
Podstawowe elementy systemu Do More by Broil King®
Najważniejszymi elementami grilla są palniki i ruszty. Palniki dbają o szybkie rozgrzanie i utrzymanie temperatury na rusztach. Odpowiednia grubość i budowa rusztów są gwarancją udanego grillowania. Dwustronne żeliwne lub stalowe ruszty układamy w zależności od sposobu grillowania i rodzaju potraw. Stronę z rowkiem odprowadzającym tłuszcz dedykujemy potrawom o dużej zawartości tłuszczu, a strona z ostrymi krawędziami będzie idealna do grillowania steków i mniej tłustych potraw. Jak więc widzimy ruszty stosowane w grillach Broil King stanowią podstawę systemu Do More.
Dedykowane Płyty żeliwne
Bardzo często ruszty grillów gazowych są zastępowane płytami żeliwnymi. Płyty żeliwne dedykujemy do poszczególnych modeli grilli Broil King®. Z reguły zastępują jeden lub dwa żeliwne, lub stalowe ruszty. Płyty żeliwne są dwustronne, dzięki czemu ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Gładka strona wykorzystywana jest do grillowania warzyw, ryb, a nawet jajecznicy. Ryflowana strona jest idealna do burgerów i steków.
Woki żeliwne zamienne z rusztami
Grille gazowe Broil King® Serii Imperial, Regal i Baron są przystosowane do umieszczenia w nich żeliwnych woków. Wyjmując jeden z rusztów i aromatyzer w tych grillach możemy w to miejsce włożyć dedykowany i dostosowany rozmiarami żeliwny wok. Znajdujący się bezpośrednio pod nim palnik pozwoli uzyskać wewnątrz wysoką temperaturę, idealną do grillowania warzyw oraz duszenia i pieczenia mięs. Obsługę woka zapewni uchwyt wielofunkcyjny dzięki, któremu wyjmiemy gorący wok z grilla, by ponownie zamienić go na ruszt.
Brytfanny żeliwne i stalowe
Bardzo ciekawym elementem systemu Do More jest Żeliwna brytfanna do żeberek. Umieszczamy ją w miejscu wyjętego rusztu, stawiając na aromatyzerach Flav-R-Wawe w grillach Imperial, Regal i Baron i Sovereign. Powłoka żeliwnej brytfanny jest pokryta cienką warstwą emalii, dzięki czemu łatwo ją czyścić. Żeberka grillowane są na stojąco w stalowym ruszcie, a pęcherzyki na wewnętrznej stronie pokrywy równomiernie rozprowadzają skropliny i soki do wnętrza. Dzięki temu żeberka są bardzo soczyste i delikatnie upieczone.
Bezpośrednio na rusztach grilla możemy umieścić Stalową Wysoką Brytfannę Perforowaną. Jest ona dedykowana do większych grilli, ze względu na rozmiary i wysokość ścianek bocznych. To ułatwia grillowanie większych ilości warzyw i potraw mięsnych poprzez ich obracanie. Do mniejszych modeli stosujemy Wąski Wok do Grillowania i Wąską Brytfannę Perforowaną. Możemy ich używać jednocześnie, grillując na dwóch piętrach lub na każdej osobno. Podobnie jak większa Wysoka Brytfanna Perforowana ma ona otwory w dnie, przez które przenikają aromaty grillowanych potraw. Do systemu Do More zaliczamy również Stalową Brytfannę Perforowaną. Jest ona przeznaczona do grillowania mniejszych kawałków mięs, owoców morza i drobnych warzyw. Dno brytfanny gromadzi soki i marynaty dzięki czemu unikamy wysuszeniu potraw.
Stojaki i wieszaki
Do tej grupy zaliczamy Stojaki dedykowane do grillowania podudzi oraz do kurczaków i żeberek. Akcesoria te ułatwiają grillowanie w pozycji stojącej. Dzięki temu wysoka temperatura panująca wewnątrz piekarnika grilla otacza potrawy równo z każdej strony, dokładnie je piekąc. Tak grillowane potrawy nie są odciśnięte na rusztach i ich zewnętrzne skórki będą chrupiące, a środek soczysty.
Kosze i deski do grillowania
Kosze to bardzo przydatne akcesoria szczególnie podczas grillowania mniejszych kawałków mięs, warzyw i ryb. Potrawy zamknięte w koszach łatwiej jest obracać bez obawy, że wpadną pomiędzy szczeble rusztów grilla lub że będą do nich przywierały. Istotną zaletą koszy Broil King są dopinane rączki, dzięki którym wyjmujemy rozgrzany kosz z grilla.
Deski do grillowania umożliwiają grillowanie ze wzmocnionym efektem zapachowym. Deska Cedrowa uwalnia charakterystyczny aromat cedru, szczególnie pasujący do grillowania ryb. Aromat Deski Klonowej będzie idealny do grillowania mięs czerwonych. Przed grillowaniem deski namaczamy w wodzie przez około 1 godzinę, po czym wycieramy ją i smarujemy oliwą. Umieszczamy na niej przygotowany wcześniej kawałek ryby lub mięsa i kładziemy na ruszcie grilla. Podczas grillowania deska zaczyna się tlić, nadając potrawom charakterystyczny przydymiony aromat. Pod wpływem temperatury wydziela się z desek unikalna mieszanka olejków nadająca niespotykany smak i aromat grillowanym na nich potrawom.