Już od lat czas ciepłych majowych wieczorów rozpoczyna w Polsce sezon grillowy. Mamy grill gazowy i zastanawiamy się jak grillować, aby było smacznie. Ten amerykański sposób przyrządzania jedzenia zyskał w naszym kraju rzeszę wiernych fanów. Nie ma się co dziwić – spędzanie czasu na świeżym powietrzu w tym również i jedzenie jest niezwykle przyjemne, zwłaszcza jeśli połączymy to ze spędzaniem czasu ze znajomymi i rodziną. Z tego powodu też sezon grillowy trwa w Polsce stosunkowo długo, bo czasami aż do początków września. Trend ten dostrzegli również producenci i dlatego na rynku pojawia się coraz więcej rozwiązań i akcesoriów ułatwiających grillowanie. Coraz popularniejsze są też grille gazowe, dlatego warto wiedzieć jak z niego korzystać.
Jak używać grilla gazowego?
Grille gazowe są świetnym rozwiązaniem dla tych, dla których rozpalanie tradycyjnego grilla jest zbyt czasochłonne. Poza tym korzystając z grilla gazowego mamy kontrolę nad temperaturą, a jedzenie jest pozbawione szkodliwych substancji wydobywających się podczas spalania węgla. Przed pierwszym użyciem grilla gazowego należy go umyć lub przepalić jego elementy, które będą miały kontakt z jedzeniem między innymi dlatego, żeby pozbyć się poprodukcyjnego zapachu. Należy zgodnie z instrukcją podłączyć butlę gazową. Następnie przekręcić odpowiednie pokrętła i nacisnąć przycisk zapalarki. W zależności od modelu może ona również wyglądać. Należy zapalać grilla zawsze z otwartą pokrywą. Następnie należy go zamknąć i przez około 30 minut zostawić włączony ogień. Ruszty należy umyć w płynie do naczyń i zamontować po wyschnięciu. Grill jest gotowy do użytkowania.
Jak grillować na grillu gazowym?
Dzięki kontroli temperatury i kilku rusztom możemy przyrządzać jedzenie na kilka sposobów. Należy pokryć ruszt cienką warstwą oleju i nagrzać do odpowiedniej temperatury. Możemy na ruszt bezpośredni ten tuż nad palnikami wrzucić produkty takie jak większe mięsa np. steki, udka, ryby, burgery czy kiełbasę oraz warzywa. Wszystko to co może szybko być przyrządzone. Można też skorzystać z rusztu oddalonego od paleniska – wtedy potrawy będą przyrządzone bardziej przez ciepłe powietrze z otoczenia. Dzięki temu będą bardziej soczyste. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą grilli gazowych. Posiadamy szeroką gamę różnych modeli i marek. Nasi pracownicy chętnie doradzą w wyborze takiego, który spełni wszystkie potrzeby i pomoże przyrządzić smaczne posiłki dla rodziny i przyjaciół. Tym bardziej, że grillowanie na grillu gazowym jest uważane za zdrowsze i bezpieczniejsze dla zdrowia.