Jeśli nasz grill gazowy Broil King użytkujemy już dłuższy czas, powinniśmy w pierwszej kolejności rozpocząć od przeglądu palników i reduktora gazowego przy butli. Najczęstszą przyczyną słabiej pracujących palników jest zanieczyszczona membrana reduktora gazowego. Niestety jest to element, który nie jest rozbieralny, dlatego nie próbujmy rozbierać go i czyścić. Często zdarza się, że gaz jest mocno zanieczyszczony, a reduktor jest pierwszym elementem, który ma z nim styczność. Koniecznym i najszybszym sposobem wyeliminowania słabszego przepływu gazu jest po prostu wymiana reduktora na nowy.
Wyczyść dysze zaworów
Kolejnym, elementem mogącym wpływać na słabsze rozgrzewanie się grilla mogą być zapchane dysze zaworów gazowych. Dostęp do dysz możliwy jest po wyjęciu palników grilli gazowych Broil King. Dysze znajdują się w listwie dozującej gaz do poszczególnych palników grilla. Są to mosiężne płaskie śruby z otworem umieszczonym centralnie, przez który płynie gaz. Można je wykręcić kluczem sztorcowym 10. Po wykręceniu należy je przedmuchać, a ewentualne zabrudzenia przepchnąć cienką igłą.
Czyszczenie palników
Teraz powinniśmy przystąpić do czyszczenia palników grilla. W tym celu wyjmujemy ruszty i aromatyzery, by uzyskać dostęp do palników. Odkręcamy śrubę mocującą palnik i wyjmujemy go z grilla. Musimy oczyścić zarówno jego wnętrze, jak i zewnętrzną stronę. W tym celu najlepiej zastosować znajdujące się w sprzedaży narzędzia do konserwacji palników znajdujące się w ofercie firmy Broil King. W jego skład wchodzi specjalny długi wycior z włosowatą końcówką czyszczącą. Tą szczotką czyścimy rurę palnika dokładnie od środka, powodując usunięcie wypalonych części i zanieczyszczeń wewnętrznych. Tą samą szczotką oczyścimy zwężki Venturiego na końcu palnika, usuwając owady, pajęczyny i inne zanieczyszczenia blokujące prawidłowy przepływ gazu. Zewnętrzne części palnika czyścimy znajdującą się w zestawie specjalną szczotką ze stalowym włosiem. Szczotka ta będzie też przydatna do czyszczenia listwy przy palnikowej i innych trudno dostępnych części grilla. Na jej końcu znajduje się wysuwana igła, służąca do czyszczenia zatkanych otworów palnika.
Musimy uważać, aby podczas czyszczenia ustawiony fabrycznie otwór zasysający powietrze do palnika nie zmienił swoich parametrów. Tu bowiem powstaje mieszanka gazu i powietrza, która gwarantuje prawidłową pracę palnika.
Części zamienne
Te wszystkie czynności powinny wyeliminować problem słabszej pracy palników. Jeśli jednak zauważymy, że palnik jest bardzo mocno zużyty i występują perforacje na jego długości, musimy wymienić go na nowy. Każdy model grilla Broil King posiada dedykowany palnik, który znajdziecie w zakładce „części zamienne” na naszej stronie.
Jeśli w dalszym ciągu twój grill gazowy Broil King nie spełnia oczekiwań, zgłoś się do autoryzowanego Dealera. Być może konieczna będzie wymiana regulatora gazowego odpowiadającego za całokształt pracy palników grilla. Zdarza się to bardzo rzadko i powinno być wykonane przez autoryzowany serwis Broil King
Optymalizuj przebieg grillowania
Pamiętaj także o podstawowych czynnikach wpływających na optymalne rozgrzewanie się grilla:
- Ustaw grill tyłem do wiejącego wiatru lub pod zadaszeniem. Dzięki temu grill nagrzeje się szybciej i nie będzie tracił cennej temperatury.
- Wypoziomuj grill, aby system odprowadzania tłuszczu i aromatyzacji potraw mógł działać optymalnie. To gwarancja prawidłowego działania wszystkich elementów grilla
- Nagrzej grill do wyższych temperatur, aby podczas układania potraw piekarnik i ruszty nie straciły zbyt dużo temperatury.
- Unikaj otwierania pokrywy, a gdy już musisz rób to szybko by nie tracić ciepła.
- Śledź temperaturę na termometrze w pokrywie i szybko reaguj, gdy spada. Pamiętaj, termometr wskazuje temperaturę w piekarniku grilla, a nie na jego rusztach. Tam z reguły jest ona wyższa.