Czy grillować mogą jedynie ci, którzy dysponują swoim kawałkiem ogrodu? Oczywiście, że nie! W niniejszym artykule udowodnimy Wam, że grillować można dosłownie wszędzie oraz cały rok- grillowanie i biesiadowanie nie jest domeną jedynie wiosny i lata! Podpowiemy też co najlepiej przyrządzić na grillu elektrycznym.
Co zyskujemy dzięki grillowi elektrycznemu?
Sezon grillowy mógłby dla większości z nas trwać cały rok i odpowiadając na tą potrzebę, stworzono grilla elektrycznego. Czy grillowanie musi kojarzyć się z dymem i z ogniem? Kojarzyć się może, ale dym, jak i ogień nie są niezbędne w przypadku, gdy zamierzamy zjeść coś smacznego z rusztu. Jeśli zamierzasz zjeść soczystą karkówkę, kiełbaskę, zdrową rybę czy warzywo z grilla, nie musisz kłopotać się w tym przypadku kupnem paliwa i brakiem miejsca do grillowania. Grille elektryczne działają bazując jedynie na prądzie- włączasz go do wtyczki i grillujesz, gdzie chcesz- w ogrodzie, w kuchni, na tarasie czy na balkonie. Jest to zdecydowanie największa zaleta grilla elektrycznego- brak konieczności kupna paliwa oraz możliwość grillowania wszędzie, bez ognia i niebezpieczeństwa.
Kolejna z zalet to szybkość nagrzewania się rusztu i łatwa regulacja jego temperatury. Grill na węgiel wymaga ciągłego kontrolowania wielkości płomienia, a w przypadku grilla elektrycznego masz kilka pokręteł i to dzięki nim ustawiasz moc nagrzania rusztu- stosownie do potraw jakie na nim kładziesz i jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć. Nie ma tu żadnego ryzyka rozprzestrzenienia się ognia, a potrawy są tak samo smaczne i aromatyczne jak w przypadku tradycyjnego grillowania.
Grillowanie na grillu elektrycznym to czyste grillowanie- nigdzie nie ma resztek po węglu, popiele czy pellecie, ruszt zaś można bardzo prosto wyczyścić i warto to robić po każdym użyciu grilla. Brak bałaganu jest bardzo istotny zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie porządek, a także zwyczajnie nie lubią mozolnego sprzątania po dobrej uczcie.
Jaki powinien być dobry grill elektryczny? Wszystko zależy od naszych preferencji. Możemy wybrać grill elektryczny z pokrywą lub otwarty, specjalny grill do kebaba czy kanapek, a także grille z zestawem do raclette. Dobry grill to grill od sprawdzonego producenta, pozwalający na regulację temperatury, posiadający ciekawe funkcje (np. wymienne typy rusztu), a także bezpieczny- posiadający termostat, nienagrzewające się elementy konstrukcji oraz stabilny.
Jak grillować na grillu elektrycznym?
Na grillu elektrycznym można grillować absolutnie wszystko- każdy rodzaj mięsa, a także ryby i warzywa. Grill elektryczny smaży potrawy bardzo równomiernie oraz stosunkowo szybko- zwłaszcza, gdy grill wyposażony jest w pokrywę, która spełnia rolę termostatu i zapobiega wydostawaniu się gorącego tłuszczu na zewnątrz. Jeśli dbamy o dietę ze względów estetycznych czy zdrowotnych, warto kupić sobie taki grill i traktować go jako alternatywę dla tradycyjnego smażenia na patelni.
Każdy z nas kocha szaszłyki- bardzo łatwo jest je przyrządzić właśnie na takim grillu. Patyk do szaszłyków wystarczy nadziać kawałkami mięsa (kurczak, kiełbaski, krewetki) i poprzeplatać je warzywami (ogórek, bakłażan, cukinia, papryka, cebula, itp.). Takie szaszłyki są gotowe w około 20 minut- prezentują się na talerzu bardzo kolorowo, są smaczne i aromatyczne, a także pozbawione zupełnie tłuszczu. Smacznego!