Wędzenie polega na konserwacji żywności za pomocą dymu i temperatury. Dym sprawia, że produkty żywnościowe uzyskują długą trwałość oraz specyficzny smak, zapach i kolor. Temperatura otwiera pory wędzonych mięs co pozwala na penetrowanie dymem nawet dużych kawałków mięsa.
Tradycyjne wędzenie
Coraz więcej osób wędzących do tej pory w tradycyjnych wędzarniach, poszukuje wygodniejszego sposobu na wędzenie. Najtrudniej jest bowiem utrzymać stałą temperaturę, wykorzystując do wędzenia jedynie zapachowe drewno. Zmusza to nas do stałej obecności podczas wędzenia i kontrolowania temperatury oraz zadymienia w komorze wędzenia. Długość procesu wędzenia uzależniony jest od temperatury i rodzaju wyrobów, jakie poddajemy wędzeniu. Zwykle jednak trwa od 4 do 7 godzin.
Kontrola temperatury jest najważniejsza
Aby ułatwić wędzenie i umożliwić przygotowanie produktów w nieco szybszym czasie powstała wędzarnia gazowa Broil King Smoke. Biorąc pod uwagę amerykański styl spędzania wolnego czasu przy grillu, stworzono wędzarnię, która umożliwia wędzenie i pieczenie jednocześnie. Dzięki temu możemy przygotować smaczny poczęstunek w dużo szybszym czasie, porównywalnym z grillowaniem na grillach gazowych. Wędzarnia gazowa Broil King Smoke umożliwia wędzenie w dwóch trybach. Dłuższy czas będzie wymagany, gdy wędzenie odbywa się temperaturach 75-100 stopni Celsjusza. Krótszy tryb łączy działanie dymu wędzarniczego z pieczeniem pośrednim w temperaturze przekraczającej 135 stopni. W takich temperaturach przygotujemy posiłek w bardzo krótkim czasie. Do kontroli temperatury służy termometr znajdujący się w drzwiach wędzarni. Do zwiększania lub zmniejszania temperatury wewnątrz komory służy pokrętło palnika gazowego oraz otwory wentylacyjne sterujące cyrkulacją ciepłego powietrza.
Zrębki kształtują smak i zapach produktów
Zadaniem palnika gazowego jest podgrzewanie zrębków tak, by wydzielały dym oraz utrzymanie wymaganej do wędzenia temperatury wewnątrz wędzarni. W wędzarniach gazowych podobnie jak w tradycyjnych używamy drewna w postaci trocin czy wiórek wędzarniczych. Możemy stosować różne rodzaje zrębków drzew liściastych i owocowych. Najczęściej stosujemy zrębki olchy, klonu i dębu, a z drzew owocowych jabłoni i wiśni.
Dużą uwagę należy przywiązywać do prawidłowego przygotowania zrębek wędzarniczych. Powinny być one starannie wyselekcjonowane, pozbawione pleśni i żywicy, a ich wilgotność nie powinna przekraczać 25%. Dlatego warto korzystać z oryginalnych kanadyjskich zrębek wędzarniczych firmy GrillPro, które gwarantują udane wędzenie za każdym razem. Otrzymywany z ich spalania dym działa konserwująco oraz bakteriobójczo i grzybobójczo, nadając charakterystyczny smak produktom. W trakcie wędzenia produkty tracą również wodę i tłuszcz, co czyni je zdrowszymi i zwiększa ich wartość pokarmową.
Wygodna i mobilna
Wędzarnia gazowa Broil King Smoke to komora wędzarnicza o pojemności 113 litrów. Z łatwością znajdziemy dla niej miejsce dzięki stabilnej podstawie. Wmontowane kółka i uchwyty umożliwiają nawet jednej osobie przemieszczanie się z nią i ustawienie w dowolnym miejscu. Wnętrze wypełniają 4 regulowane ruszty, stojak na żeberka i pieczeń oraz 16 haków ze stali szlachetnej. Dodatkowym wyposażeniem ułatwiającym obsługę wędzarni Broil King Smoke są uchwyty na akcesoria i podręczny otwieracz do butelek. Standardowo wędzarnia wyposażona jest w reduktor do polskiej 11 -kilogramowej butli z gazem Propan/Butan.