Soczysty łosoś z grilla
Składniki:
¼ szklanki cukru brązowego
¼ szklanki sosu sojowego
3 łyżki stołowe niesłodzonego soku ananasowego
3 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżeczka do herbaty zmielonego imbiru
½ łyżeczki do herbaty pieprzu
1 kg filetowanego łososia
1 łyżka stołowa oleju do smarowania rusztu
Porcja dla około 8 osób
Przygotowanie:
W małej misce mieszamy 8 pierwszych składników. Wlewamy ¾ szklanki mieszanki do dużej plastikowej i zamykanej torebki dodając do środka wcześniej poporcjowanego łososia. Dobrze zamknięty woreczek umieszczamy w lodówce na około godzinę, przekładając strony co jakiś czas tak, aby łosoś przeszedł marynatą z obu stron.
Resztę zalewy zostawiamy do podlewania mięsa podczas grillowania.
Po godzinie czasu przekładamy łososia na talerz odsączając z marynaty. Rozgrzany grill smarujemy olejem, który jest na zwilżonym ręczniku papierowym. Następnie przy wykorzystaniu długich szczypców układamy kawałki łososia bezpośrednio na grilla skórą do dołu.
Mięso pieczemy na średnim ogniu przez około 5 minut. Po 5 minutach kawałki łososia podlewamy wcześniej przygotowaną zalewą wciąż je przekładając tak, aby grillowały się po obu stronach równocześnie. Po około 15 minutach sprawdzamy czy mięso jest delikatne nakłuwając je widelcem, jeśli tak zdejmujemy je z grilla i spożywamy.
Życzymy smacznego!!!