Składniki:
1 kg langustynek w pancerzach
3 ząbki czosnku, posiekane i roztarte końcem noża z solą morską
1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Masło pietruszkowe:
pół szklanki roztopionego masła
ćwierć szklanki oliwy z oliwek extra virgin
pęczek posiekanej natki pietruszki
sól morska
Składniki wymieszać w miseczce, doprawić solą morską.
Langustynki rozmrozić (jeśli były mrożone), dokładnie opłukać i wysuszyć papierowymi ręcznikami. Obsypać solą morską i ułożyć na tacy. Posmarować pędzelkiem mieszaniną czosnku z oliwą z oliwek. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu i grillować przez około 5 – 7 minut z każdej strony aż pancerze się zrumienią i będą chrupiące.
Langustynki z grilla rozłożyć na talerze i polać masłem pietruszkowym.
Można je jeść palcami. Smacznego!