Producent grilli gazowych Napoleon od kilku już lat wyposaża modele wyższej klasy w sprawdzone palniki Infraredowe odpowiedzialne za rozgrzanie strefy podwyższonej temperatury nazywanej w skrócie Sizzle Zona. Strefy te zwykle stanowią dodatkowe wyposażenie grilli i są montowane na lewej lub prawej półce, a w przypadku największego grilla Napoleon Prestige Pro 825 umieszczone są wewnątrz piekarników grilla. Palnik Infrared jest w stanie rozgrzać potrawy na nim przygotowywane do temperatury nawet 900 0C, łamiąc zasady grillowania. Ma to szczególne znaczenie w przypadku przygotowywania np. steków mięsnych, które stają się chrupiące z zewnątrz, a w środku soczyste nie tracąc charakterystycznego koloru. Dzieje się tak ponieważ wysoka temperatura powoduje szybkie zamknięcie zewnętrznej powłoki mięsa nie dopuszczając do wysuszenia środka. Tak wysoką temperaturę uzyskujemy poprzez wtłaczanie paliwa gazowego do setek małych ceramicznych otworów tzw. portów palnika, gdzie ulega bardzo szybkiemu spalaniu podnosząc błyskawicznie temperaturę na maksymalny poziom. Dzięki temu steki wołowe grillujemy maksymalnie 8 minut obracając co 2 minuty na każdą ze stron. Pod palnikami Sizzle Zona znajdują się dodatkowe okapniki chroniące ceramiczne porty przed zatkaniem i zapaleniem się. Tłuszcz wytapiający się w tak wysokich temperaturach gromadzi się pod palnikiem, a wysuwając okapnik z łatwością jesteśmy w stanie go oczyścić.
- Strona główna
- Grille
- Akcesoria do grilla
- Wędzarnie domowe
- Parasole grzewcze
- O grillach
- Kontakt