Jesienny grill gazowy
Chłodne wieczory, szybko zapadający zmrok i częste opady to znaki jesieni, która nieuchronnie się zbliża. Jednak nawet jesienią zdarzają się słoneczne dni które warto wykorzystać na spotkania z przyjaciółmi przy gorącym grillu. Grillowanie jesienią , a nawet zimą będzie bardzo udane jeżeli zdecydujemy się używać profesjonalnego grilla gazowego. Grille gazowe najlepszych światowych firm do których należą Napoleon Gourmet oraz Broil King są w stanie zapewnić przy niskich temperaturach zewnętrznych optymalne warunki do grillowania na rusztach.
Zapalenie grilla w każdych warunkach zapewniają nowoczesne zapalarki, które błyskawicznie za pomocą iskry uruchomią każdy z palników umocowanych wewnątrz grilla. W grillach gazowych Broil King i Napoleon palące się palniki posiadają podwójne rzędy otworów dzięki którym palą się z podwójną mocą gwarantującą wystarczająco wysoką temperaturę. Aby utrzymać tak wysoką temperaturę piekarniki grilli, w skład których wchodzi dolna misa i pokrywa wykonane są z materiałów, kumulujących temperaturę wewnątrz. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i ciągłemu wdrażaniu nowych rozwiązań grille gazowe Broil King i Napoleon są bardzo odporne na wpływ czynników zewnętrznych, temperatury, wiatru, deszczu, a nawet śniegu podczas grillowania . Bardzo istotnymi elementami budowy markowych grilli są aromatyzery i ruszty, które mają bezpośredni kontakt z grillowaną potrawą. Aromatyzery odpowiadają, za ochronę palników, równomierne utrzymanie temperatury pod rusztami i oczywiście za zapach i smak grillowanych potraw. Odparowujące na ich powierzchni przyprawy i soki w postaci zapachowej pary krążą wewnątrz piekarnika nasycając potrawy. Dlatego tak duże znaczenie ma wielkość i grubość aromatyzerów oraz kąt ich wyprofilowania. Powoduje, że skapujące soki utrzymują się na nich i parują, a nie błyskawicznie spływają do zbiorników pod grillem nie dając żadnego efektu. Ruszty grilla, które mają bezpośredni kontakt z potrawami odpowiadają za ich doskonały wygląd i jakość przygotowania. Dzięki palnikom i aromatyzerom ruszty nagrzewają się przekazując wysoką temperaturę potrawom co w rezultacie wpływa na końcowy efekt grillowania. Niezależnie czy grill gazowy wyposażony jest w grube ruszty żeliwne czy stalowe, od grilli Broil King i Napoleon możemy oczekiwać nienagannego wyglądu i doskonałego smaku przygotowywanych potraw o każdej porze roku.