Grillowanie to nasz polski sport narodowy i wielu z nas jest już świetnie zorientowanych w trendach dotyczących grilli. Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów grilla jest grill elektryczny. Jest on tak popularny, gdyż łatwo go użytkować nie tylko w ogrodzie, ale nawet na tarasach czy większych balkonach. Jak wybrać ten właściwy i czym się kierować kupując odpowiedni grill elektryczny?
Grill elektryczny polecany i coraz częściej używany
Grill elektryczny ma jedną podstawową zaletę – przyrządzać możemy na nim potrawy dosłownie przez okrągły rok. To od nas zależy jaki grill wybierzemy- kupić można zarówno takie kompaktowe, które ustawić da się nawet w kuchni jak i nieco większe- na tarasy oraz do ogrodu. Grille elektryczne są zazwyczaj na tyle kompaktowe, iż umieścić je można blacie lub przeznaczonym pod grilla wózku. To, że do grilla elektrycznego nie trzeba ani węgla, ani rozpałki sprawia, iż grillować można niemal wszędzie i w różnych warunkach atmosferycznych.
Grill elektryczny to zero ognia i zero dymu, a więc bezpieczny sposób na przygotowywanie smacznych i zdrowych posiłków w minimalną ilością tłuszczu. Dania, przyrządzane na elektrycznych grillach cechują się soczystością i chrupkością. Ten sposób grillowania zapewnia równomierne rozprowadzenie temperatury po mięsie, rybach czy warzywach. Jedynym minusem jest kabel- grill wymaga oczywiście zasilania prądem, a więc chcąc grillować w otwartej przestrzeni ogrodu, trzeba liczyć się z tym, by przygotować sobie odpowiednio długi przedłużacz.
Producenci oferują ogromny wybór grilli elektrycznych – wszystko różni się od siebie gabarytami, ceną oraz funkcjonalnością. Jedną z bardziej polecanych marek grillów elektrycznych jest bez wątpienia francuska marka Krampouz. Marka, która powstała w Bretanii jest obecnie producentem sprzętu do grillowania dla profesjonalistów, restauracji jak i dla klientów indywidualnych. Grille elektryczne działają dzięki spiralom grzewczym podgrzewającym ruszt wykonany z żeliwa.
Przeczytaj również:
- Grille Broil King Baron również na pellet !
- My się zimy nie boimy i z Broil Kingiem grillujemy
- Konserwacja grilla gazowego
Ruszt pokryty jest dodatkową specjalną emalią, która chroni danie przed przywieraniem. Często wyposażenie grilla stanowi także specjalny pojemnik z tacką, na którą spływa nadmiar tłuszczu, a przyrządzone potrawy są jeszcze bardziej zdrowe i polecane osobom dbającym o linię. Grille elektryczne są z natury ergonomiczne, bardzo proste w obsłudze i w czyszczeniu oraz wydajne. Zakres ich temperatur to najczęściej 0-300 stopni Celsjusza.
Kupujesz grill? Pamiętaj o tym
Kupując grill elektryczny warto zwrócić uwagę na wiele rzeczy. Przede wszystkim trzeba znaleźć informację o mocy grilla – im większa moc, tym grill szybciej się nagrzeje. Warto wybierać grille, których moc mieści się w przedziale 1500- 2500 W. Inną ważna sprawą jest możliwość regulowania temperatury, to ważne, zwłaszcza gdy zamierzamy przyrządzać delikatne ryby czy warzywa. Odpowiednio regulowana temperatura pozwoli wolniej grillować tego typu dania, a także pozwoli na podgrzewanie potraw. Wybierając grilla do domu, warto kupić taki, który posiada pokrywę- grill ogrodowy nie musi jej mieć, choć to wygodniejsze.