Co jest najgorsze w grillowaniu? To, że po wspaniałej uczcie trzeba wyczyścić grill… Na pewno wiele osób tak właśnie sądzi, ale dziś przedstawimy sprawdzone sposoby i patenty na to, by szybko i bez większego wysiłku wyczyścić grill elektryczny. Tak, by wizja jego czyszczenia nie zniechęcała nas do grillowania 😉
Grille elektryczne są łatwe w czyszczeniu
Grill elektryczny ma tę podstawową zaletę, iż pozwala na smaczne grillowanie niezależnie od aury za oknem. Poza tym przez to, iż nie wytwarza on płomienia, można na nim grillować i na tarasach, a nawet na balkonach – jest bardzo uniwersalny i dlatego tak chętnie wybierany przez Polki i Polaków.
Pierwszą zasadą dotyczącą czyszczenia grilla elektrycznego jest odłączenie go od źródła zasilania przed przystąpieniem do mycia oraz czyszczenie w momencie, gdy grill jest jeszcze lekko ciepły. Do czyszczenia grilla elektrycznego wystarczy nam chociażby szpachelka oraz trochę octu. Dzięki odpowiedniej szpachelce kuchennej idealnie i szybko oczyścić można ruszt, na którym grillowały się potrawy i na którym zostały ich resztki. Pamiętać należy, by szpachelką czyścić ruszt w miarę delikatnie po to, by nie uszkodzić warstwy jaką jest on pokryty i której zadaniem jest ochrona rusztu przez przywieraniem jedzenia. Szpachelki najlepiej używać w przypadku, gdy mamy do czynienia z większymi resztkami przypaleń i zwęgleń, ale jeśli ruszt jest tylko tłusty i znajdują się na nim resztki, które jeszcze nie przywarły, lepiej zetrzeć je delikatnym ręcznikiem papierowym lub gładką stroną gąbki kuchennej. W sytuacji, gdy doczyściliśmy tymi sposobami grill, a jego powierzchnia jest pozbawiona wszelkich resztek i tłuszczu, można wziąć kawałek ręcznika papierowego zamoczonego w odrobinie octu. Takim prostym i ekologicznym sposobem można estetycznie wypolerować ruszt nadając mu połysk.
Co z mocnymi zabrudzeniami?
Może zdarzyć się też tak, że nasz grill jest zaniedbany i mocno zabrudzony, gdyż nie był czyszczony regularnie. To trudniejsza kwestia, ale oczywiście wykonalne jest całkowite wyczyszczenie nawet bardzo zaschniętego rusztu. Jeśli chcemy zrobić to ekologicznie, bez zbędnej chemii, która następnie można znaleźć się w potrawach, warto do czyszczenia wykorzystać sodę oczyszczoną.
Na początek warto delikatnie zeskrobać to, co da się jeszcze usunąć mechanicznie. Następnie ruszt trzeba lekko zwilżyć wodą, by zabrudzenia trochę się rozmiękczyły. Kolejnym krokiem jest obsypanie rusztu sodą (jej warstwa powinna być adekwatna do stanu i ilości zabrudzeń), a całość spryskać wodą- z sody i wody powinna stworzyć się swoista papka. Papkę najlepiej zostawić na minimum 2-3 godziny, by soda zaczęła działać. Po usunięciu sody, jeśli ciężkie zabrudzenia jeszcze zalegają, warto powtórzyć całe działanie raz jeszcze- papkę z wody i sody zostawiamy na ruszcie ponownie na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Po takim czasie wszelkie przypalenia powinny dać się już w miarę łatwo usunąć, a pomóc sobie można w tym celu jakąś drewnianą szpachelką czy nożykiem. Pamiętać trzeba, by z rusztem obchodzić się delikatnie i starać się nie naruszać ciągłości teflonu.