Cordon Bleu, w Polsce często nazywany kotletem szwajcarskim zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się kuchnią. Jest to nic innego jak panierowany filet, z cielęciny lub piersi kurczaka, wypełniony serem i szynką lub dodatkami w postaci papryki czy pomidorów.
Przepis jest banalnie prosty, więc każdy poradzi sobie z przygotowaniem, a efekt będzie oszałamiający nie tylko dla kubków smakowych, ale i dla oczu naszych gości.
Składniki:
- sznycle cielęce lub drobiowe
- plastry gotowanej szynki
- plastry żółtego sera
- jajka
- mleko
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej do smażenia
- główka sałaty
- cebula
- śmietana
- ocet winny
- pieprz, sól cukier
Sznycle lub filety oczyść z błon i opłucz. Zanurz w mleku i wstaw na około pół godziny do lodówki. Osusz mięso i delikatnie rozbij na cienkie, owalne plastry. Przypraw odrobiną soli i pieprzu.
Plastry szynki przytnij tak, aby pasowały do kształtu sznycla, a potem przekrój na połówki. Na każdym sznyclu ułóż, tak do połowy pół plastra szynki, na niej plaster sera i znów pół plastra szynki. Gotowy kotlet złóż na pół.
Roztrzep jajko widelcem z odrobiną soli na talerzu. Na drugi talerz wsyp mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Gotowe sznycle panieruj w mące, zanurzaj w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Ustaw pokrętła w grillu na maksymalny płomień i nagrzej płytę żeliwną. polej olejem i ułóż kotlety. Smaż kotlety później już na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki. Śmietanę wymieszaj z octem, solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę. Tuż przed podaniem wymieszaj z sałatą.
Cordon Bleu najlepiej podać z sałatą i ziemniakami.