Brazylijski karnawał to nie spotykana nigdzie na świecie kilkudniowa fiesta, w której uczestniczy cały naród i przybyli z tej okazji goście. Szczególnie wyjątkowo przebiega on w Rio de Janeiro, gdzie w dniu wczorajszym klucze od miasta zostały tradycyjnie przekazane przez burmistrza „Królowi MOMO”, który rozpoczął wielką karnawałową zabawę. W mieście przez pięć najbliższych dni i nocy będzie królowała samba, którą tańczą tam wszyscy od małych dzieci po starców poruszających się w jej rytmie na ulicach, skwerach, w parkach czy na plażach.
Miliony turystów z całego świata przyjeżdża, by podziwiać pokazy szkół samby rywalizujących na olbrzymim Sambodromie zbudowanym specjalnie w tym celu. Przetaczający się przez Sambodrom tancerze i tancerki rywalizują o miano najlepszej szkoły samby, a zwycięstwo w tej rywalizacji przynosi im olbrzymi prestiż i popularność na najbliższy rok do następnego karnawału.
W tym okresie, tak naprawdę pracują tylko restauracje, bary, puby i tradycyjne grille, których zadaniem jest nakarmienie tak olbrzymiej ilości gości. Reszta poddaje się wszechobecnemu nastrojowi tańca i zabawy.
Tradycyjny brazylijski grill Churrasco, to przygotowywane na specjalnych szpadach różne rodzaje mięs, które po ugrillowaniu wędrują na stoły gości. Cerverzy, czyli specjaliści od brazylijskiego grilla skroją te potrawy prosto ze szpad na talerze gości. Na deser polecamy egzotyczną słodycz, czyli ananasa w cynamonie obtoczonego w brązowym trzcinowym cukrze, grillowanego na tradycyjnym węglowym brazylijskim grillu.